A szájüregi ciszta olyan hámszövettel bélelt üreg, amely folyadékkal van tele. A szájüregben bárhol elhelyezkedhetnek, de megkülönböztetünk fog eredetű cisztákat és a nem fog eredetűeket - melynek eltávolítása általában kórházi körülmények között zajlik. A fog eredetű ciszták kezelése a fogászati rendelőben szájsebészeti beavatkozással (fogciszta műtét) történik.

 

A szájüregi ciszták típusai:

 

 

A ciszták kialakulása tünetmentes lehet, de később már tapasztalhatjuk a kellemetlenségét. Kezdetben fájdalom, nyomás érzet, később hajhullás, nőgyógyászati és prosztata problémák vagy éppen a szív- és érrendszeri problémák figyelmeztethetnek a rendellenességre.

A kezdeti állapotban általában egy alapos fogászati szűrővizsgálat során szerzünk tudomást a szájüregi ciszta létezéséről.

A szájsebészeti műtét során a szájsebész a cisztát kimetszi vagy elhelyezkedéstől függően felnyitja, eltávolítja a benne levő folyadékot. A fogciszta felszívódása orvosi beavatkozás nélkül nem történik meg. A cisztaműtét legfontosabb része az üreget bélelő hámszövet teljes és maradéktalan eltávolítása, enélkül a ciszta kiújul!

A Bátorfi Fogászati Klinikán a műtéti beavatkozásokat a szájsebészet kiemelkedő szakembere, Dr. Bátorfi Béla végzi, aki több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik ezen a területen.

 

Mi a teendő ciszta műtét után?

 

Sikeresen bejelentkezett

Az alábbi foglalásról emailt küldünk a megadott email címre:

Teljes név
Email
Telefonszám
Időpont
Megjegyzés

Foglaljon időpontot!