Mikroszkópos gyökérkezelés

A modern anyagoknak és technológiáknak köszönhetően, a gyökérkezelés fájdalom mentesen, akár egy találkozás alkalmával elvégezhető beavatkozás.


Miért van szükség gyökérkezelésre?

 

A kezelés, a panaszos fog megmentésére szolgáló eljárás, melyre több okból is szükség lehet. A megbetegedést okozhatja túl mély szuvasodás vagy fogat érő erős trauma, ütés, törés melynek hatására a fog idegkamrai része megnyílik. A fogbélkamrába baktériumok jutnak be és az ott lévő szövetek megfertőződnek, így egy gyulladásos állapotot idéznek elő. A gyulladásnak több fajtája és fázisa van, lehet akut amikor már fájdalom, duzzanat, esetleg láz is jelentkezik és lehet krónikus gyulladás, amikor a páciens nem veszi észre és a fog időközben elhal. Ilyen esetben röntgenfelvétel szükséges, melyen egyértelműen láthatóak a gyulladás jelei. A fog koronai, és a gyökér részben található idegkamrák megbetegedésekor gyökérkezelés válik szükségessé.

A gyökérkezelés az egyik legösszetettebb és legbonyolultabb fogászati ellátások egyike. A rövid távú sikereket hagyományos gyökérkezeléssel is elérhetünk, de gyakran előfordul, hogy a fog panaszos marad vagy idővel azzá válik. Mikroszkópos kezeléssel azok a fogak is jó eséllyel kezelhetőek, amelyeknél a hagyományos, szabad szemmel történő beavatkozások esetében már problémák adódhatnak.

mikroszkópos gyökérkezelés

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei


A Bátorfi Dental egyik legfontosabb célkitűzése a fog megmentése, a tünetmentes állapot fenntartása. Célunk eléréséhez megfelelő műszerezettség és nagy szaktudás szükséges. A rendelőben található csúcsminőségű ZEISS mikroszkóp segítségével nagy nagyításban lehet a fogat kezelni, így minden apró részlet megelevenedik, sokkal precízebb, részletesebb munkát lehet végezni. A többgyökerű fogak kezelését rendelőnkben mikroszkópos gyökérkezelő specialista orvos végzi, ezért a beavatkozás nem tart hosszabb ideig, mint a hagyományos kezelés, viszont sokkal jobb és tartósabb eredményt hoz.

A mikroszkópos gyökérkezelések során a fogat akár negyvenszeres nagyításban is kezeljük, így jól feltárható a még a szabad szemmel nem látható elváltozás is.
A kezelés során a fog belső üregeit kell kitisztítani, mely egy bonyolult és összetett sok kis csatornákból álló rendszer. Az üregben található csatornák száma attól függ, hogy hány gyökere van a fognak. Ha mikroszkópot használunk akkor sokkal nagyobb biztonsággal találjuk meg az apró részeket, ezáltal lehetővé válik a fertőzött csatornák tisztítása.
A hagyományos kezelési eljáráshoz képest kisebb üregeket készítünk, így kizárólag a beteg foganyagot távolítjuk el.

A gyökérkezelés menete

Az eljárás előtt több irányú röntgent vagy szükség esetén 3D CT felvételt készítünk, aminek a segítségével meghatározzuk a fog anatómiáját, feltérképezzük a gyökereit, csatornarendszerét és részletekbe menően megtervezzük a kezelés folyamatát.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik és a fog hosszanti tengelyében található idegkamra megnyitásával kezdődik. A csatornák feltárása után meghatározásra kerül a csatorna hosszúsága egy speciális eszköz, az úgynevezett apex lokátor segítségével. A hosszúsági meghatározás után a csatornákat gépi eszközökkel kitágítjuk, fertőtlenítő anyagokkal kitisztítjuk, majd letömjük. Esetenként a gyulladás mértékétől függően a csatornákat gyógyszeres ideglenes töméssel zárjuk le.

Amennyiben a fog gyökércsatornája tökéletesen kitisztítható és szárítható, akkor a fog gyökértömése akár abban az egy ülésben elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy a gyökérkezelés nem 2-3 alkalommal történik meg, hanem már az első találkozáskor.


A mikroszkóp más alkalmazási területei

A mikroszkóp használata más területeken is nagy segítséget nyújt. Tömések, héj készítés, csiszolás esetén sokkal precízebb, pontosabb munka végzést biztosít számunkra. Az így készült munkák hosszú életidővel rendelkeznek, melyek sokkal hosszabb ideig szolgálják a páciensek egészségét.

 

A mikroszkópos gyökérkezelés:

 

Sikeresen bejelentkezett

Az alábbi foglalásról emailt küldünk a megadott email címre:

Teljes név
Email
Telefonszám
Időpont
Megjegyzés

Foglaljon időpontot!