Betét - inlay / onlay

A fogszuvasodás az egyik leggyakoribb fogászati probléma, mely elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakulhat ki. A fogak felszínén megtapadt ételmaradékokban baktériumok szaporodhatnak el, a megjelenő savak elkezdik lebontani a fogzománcot, megtámadják a fog rétegeit, majd átterjedhetnek fogbélbe is. A fog helyreállítását nagyban meghatározza, hogy mennyi ép eredeti foganyag marad.

Ha a szuvas rész eltávolítása után megfelelő mennyiségű ép fog áll rendelkezésre, akkor tömés készíthető, ellenkező esetben inlay/onlay, másnéven betét vagy nagyon kevés ép foganyag esetén korona kerül a fogra. A betét átmenet a tömés és a korona között. A fogtechnikus által készített inlay/onlay pótlással olyan fogak felépítése is lehetséges, amelyek esztétikus töméssel már nem állíthatók helyre.

 

onlay inlay

 

A betéteknek több formája van, az inlay, az onlay, az overlay és a veneerlay. Ha a fog összes csücskét beborítja a betét akkor onlay/overlay-ről beszélünk, ha egy csücsök szabadon marad azt inlay-nek hívjuk. Ha a fog külső felszínét is borítja, akkor veneerlay. Az inlay/onlay betétek leggyakoribb indikációja, a gyökérkezelt fogak, régi nagy felszínű tömések-amalgám tömések- cseréje, illetve nagy kiterjedésű foganyag hiány.

 

A betétek készítése többlépcsős folyamat

 

Első találkozáskor a fogorvos érzéstelenítésben előkészíti a fogat, a betét üregét. Lenyomatvétel és a fogszín meghatározása után ideglenes töméssel látja el a fogat, így az kevésbé lesz érzékeny a fizikai hatásokra a végleges pótlás elkészítéséig.

A második találkozás alkalmával érzéstelenítésben történik az elkészült betéteket beragasztása. Miután a fogorvos bepróbálta az elkészült pótlást, leellenőrizte annak színét és illeszkedését, a foggal megegyező színű ragasztó segítségével a végső helyére rögzíti azt.

A beavatkozást követő pár napban érzékenységet tapasztalhat a páciens, ez természetes vele járója lehet a kezelésnek. A Bátorfi Dental egyik legfontosabb célkitűzése a fog megmentése mellett a legtöbb ép foganyag megőrzése, a tünetmentes állapot fenntartása. Célunk elérését megfelelő műszerezettséggel, nagy szaktudással és innovatív anyagok felhasználásával támogatjuk.

Sikeresen bejelentkezett

Az alábbi foglalásról emailt küldünk a megadott email címre:

Teljes név
Email
Telefonszám
Időpont
Megjegyzés

Foglaljon időpontot!